БУНГУР – ВУЈЕТИНЦИ
СРЦЕ НА КАМЕНУ

Бунгур – ако се за неко јело може рећи да је традиционално, старо, нажалост, заборављено онда је то бунгур. А некада су га сматрали ,,царским“ јелом које се служило и на трпезама сиромаха.

Спрема се од прекрупљене пшенице у коју се дода шта има у кући. Обично то буду: сир, кајмак, сланина, маст... Од килограма пшенице може да се нахрани 10 људи; и то не само да се нахрани већ је српски сељак једући бунгур, као основни оброк, читав дан имао снаге и енергије да ради у пољу и на њиви.

Иако се бунгур често спремао у селима око Западне Мораве временом је ишчезао са трпезе и на прсте једне руке су се могли набројати људи који су га знали спремати. Тек 2016. у селу Вујетинци код Чачка покреће се манифестација у част Бунгуру.

РЕЦЕПТ

Састојци:

ПРИПРЕМА:


Цело зрно пшенице очистити и опрати; кувати око један сат док зрно не омекша. Пшеницу оцедити, охладити и самлети на машини за млевење меса. Тако припремљену пшеницу ставити у посуду, налити водом, посолити и ставити да се кува на тихој ватри. Кад је пшеница кувана, додати кајмак измешан са млеком, све добро промешати и послужити. Уз, или уместо кајмака може се додати и сир, сланина, сушено месо, маст... Буквално, оно чега има у кући. Једе се без хлеба.