ИВАЊДАНСКИ КОТЛИЋ

Песмом опевана, славом овенчана, река Западна Морава је одувек била богата рибом. Говорило се да је језеро Међувршје вештачко језеро са најбогатијим рибљим фондом у Србији.

Одвајкада се поред Мораве кувала рибља чорба, не само у време поста, а Чачани сматрали великим кулинарским мајсторима, дајући рибљој чорби специфичан укус и шарм који одсликава дух народа овог краја.

Ивањдански котлић је манифестација, такмичење у кувању рибље чорбе које се одржава у Доњој Трепчи на дан рођења Светог Јована Крститеља. Учешће узме 20-30 екипа, не само из Чачка и околине већ из целе Србије, а драги гости буду и из БИХ, Македоније, Црне Горе док је велика атракција била екипа из Русије.

За Ивањдан се везују многи народни обичаји и веровања па је тако саборовање у Доњој Трепчи прилика да не заборавимо своју традицију и културу. Највише је ритуала везано за девојке и жене: ноћ уочи Ивањдана пале се ивањданске ватре, бере цвеће, праве венци и стављају на дворишне капије.