Шљива
Шљива се буди крајем априла,
Развија широка, пребела крила,
На крају села, уврх голети,
Она се спрема да полети.
-Ал заспи. Пробуди се тек у јуну
И осети: крошњу, тешку и пуну.
Клонуле, повијене, гране се муче.
Криве се стабла ко во усред вуче.
У јулу, плод се на земљу сруши,
И шљиви ко да лакне на души.
Одскочи крошња увис, ко да је
Побегла из загушљиве неке одаје.
Тако преспава јесен и зиму
Тиха, загледана у даљину.
Милован Данојлић
Шљива је вековима, по броју стабала и годишњој производњи најзаступљенија и најважнија воћка Србије. Најважнији производ од шљиве у Србији је ракија шљивовица – наше национално јако пиће. Данас се 80% рода шљива прерађује у ракију. У тако масовној производњи квалитет шљивовице је (био) разнолик.
Шумадијска краљица“ најстарија манифестација оцењивања квалитета ракије у Србији (основана 1998. год) дала је велики допринос афирмацији шљивовице као националног пића, постављању стандарда у производњи ракије применом савремених агротехничких мера и враћању значаја шљиве и шљивовице за привреду и углед земље у свету.
На такмичењима – оцењивању квалитета, у Горњој Трепчи, за најбољу шљивовицу Србије пријављивало се и по 200 произвођача из индивидуалних и регистрованих газдинстава.
,,Шумадијска краљица и остале лепотице
Своје право показаше лице
Са коњаком и вискијем Заменише место
и победнички заузеше престо
Постадоше пиће најмилије широм света и Србије.
И УНЕСКО то признаде и на својој листи почасно јој место даде“
Милинко Гојковић, здравичар